Dieet- en voedingsadvies

Bij de online diëtistenpraktijk Eet & Beleef van diëtist Joyce Bijl kun je  gespecialiseerde dieet- en voedingsadviezen krijgen voor het volgen van het FODMaP-beperkte dieet en het SIBO-dieet.
Daarnaast begeleid ik een enkele keer cliënten met adviezen voor:

- Voeding bij maag- en darmproblemen

- Gezonde voeding

- Aansterken na Corona 
 

 

Prikkelbare darm syndroom (pds) - fodmap.

Het FODMAP-beperkte dieet is een onderzoeksdieet bij mensen met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (IBS). Bij 75% van de mensen die dit dieet volgen verminderen de klachten en bij sommige verdwijnen de klachten zelfs geheel. Meestal is daarvoor meer nodig dan alleen het dieet. FODMAP staat voor fermenteerbare, oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Dit zijn allemaal groepen koolhydraten, die voor klachten kunnen zorgen in de darmen. Dit komt doordat deze niet goed worden verteerd en opgenomen in de darm bij mensen met PDS. Dit kan voor problemen zorgen (pijn, misselijkheid, gasvorming, obstipatie, diarree). Door het FODMAP-beperkte dieet te volgen kunnen de klachten verdwijnen en kan er bovendien gekeken worden welke groepen voedingsmiddelen goed en wellicht minder goed verdragen worden. Dat wordt onderzocht met een eliminatie (weglaten) – introductie (weer opnieuw toevoegen) dieet.

 

30-40% van alle Nederlanders heeft regelmatig weinig of veel last van buikpijn of darmklachten. Wanneer uit onderzoek geen oorzaak duidelijk wordt wordt vaak door artsen gezegd dat de diagnose PDS is en dat  de patiënt er mee moet leren leven. Voor deze mensen is er sinds een aantal jaren het FODMaP-beperkte dieet. Het FODMaP-beperkte dieet is effectief bij klachten van het prikkelbaar darm syndroom (PDS). De eliminatie fase duurt 2 tot 4 weken, afhankelijk van het verminderen van de klachten. Daarna wordt per groep koolhydraten gedurende 3 dagen binen 5 dagen getest of invoeren zonder klachten mogelijk is.

Voor cliënten die al denken inzicht te hebben in de veroorzakers van de klachten kan ook per groep van koolhydraten de eliminatie worden ingezet.

In de praktijk beschik ik over uitgebreide vragenlijsten om de individuele klachten te inventariseren en om te kijken of er een tekort aan voedingsstoffen is.
 

Samen met Jacqueline Gerrits (orthomoleculair diëtist in Malden) heb ik vier boeken over PDS en buikklachten geschreven:

FODMaP - Alles over PDS en onbegrepen buikklachten - Van advies en menu’s tot leefstijl en meer..,  PDS & Stress, het Praktisch FODMaP Overzicht,  SIBO en Lekker en simpel FODMaP-beperkt koken.

In de 3e herziene druk (240 p) van FODMaP beschrijven we alle informatie over de voedselvertering, FODMaPs, weekmenu’s tijdens de eliminatie en bijbehorende recepten. Maar ook wat  je kunt doen als bij jou een FODMaP-beperkt dieet niet helpt.

In 2021 hebben wij de lijsten uit de 2e druk uitgebracht in een apart boek: Praktisch FODMaP Overzicht. Met de FODMaP lijsten, de overzichten van de voedingsmiddelen per FODMaP en een lijst met inuline in voedingsmiddelen.
Bestel de boeken via de shop of neem gerust contact op wanneer je meer informatie wilt.

 

 

 

 

 

 

 

PDS & Stress 

Ons 2e boek is PDS & Stress. Een praktisch werkboek met informatie over stress en de O.N.T.S.P.A.N-methode om in 7 stappen stress te verminderen. In mijn diëtistenpraktijk spreek ik regelmatig cliënten met buikklachten, variërend van de bovenbuik, winderigheid, en met problemen met de ontlasting. Ik hoor dan hoe ongelukkig zij zich hierdoor voelen. Ze kunnen niet meer doen wat ze willen, omdat ze te moe zijn of omdat ze echt in de buurt van een toilet moeten zijn als ze aandrang krijgen. Een opgezette buik voelt niet lekker in de kleding en sterk ruikende winden geven ook nogal eens aanleiding tot vervelende situaties.

De boeken kunt u via de webshop of via bol.com bestellen.
 

In mijn praktijk bied ik u een traject van 3 maanden aan om je PDS klachten zoveel mogelijk te reduceren. Alle consulten, het bepalen van de behoefte aan supplementen op verschillende momenten gedurende deze maanden, 2 twee boeken, publicaties en eventuele workshops die gehouden worden ontvang je voor de pakketprijs. Natuurlijk kun je ook tussentijds ook al je vragen stellen. 

Voorkant-kaft-los.jpg
PDS%20en%20Stress%20voorkant_edited.jpg
PFO.jpg
 

Bacteriële overgroei in de dunne darm - sibo.

Het FODMAP-beperkte dieet werkt niet bij iedereen met PDS voldoende. De klachten blijven dan toch (deels) bestaan. Voor deze mensen moet er meer gebeuren. Ik adviseer al bij FODMaP om ook supplementen te gaan gebruiken en om stress te reduceren.

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Ofwel teveel bacteriën in de dunne darm op de verkeerde plaats. Dit kan voor veel problemen zorgen (zuurbranden, misselijkheid, gasvorming, pijn, maar ook constipatie en diarree).
SIBO kan ontstaan door een voedselvergiftiging, een ongeval, een operatie of door een terugloop van darminhoud vanuit de dikke darm. Maar ook door medicijngebruik zoals maagzuurremmers of antibiotica.
Bij SIBO is het gebruik van supplementen naast een dieet en medicatie essentieel. 

De behandeling van SIBO bestaat behalve uit supplementen en een dieet vaak ook uit stressreductie en medicijnen die voorgeschreven worden door de huisarts. Dit zijn 1 of meer soorten antibioticum die alleen in de darmen werken en eventueel ook prokinetica. Dit zijn medicijnen die met een bezemfunctie lege darmen ontdoen van de bekleding langs de darmwand. De meeste medicijnen die voorgeschreven worden, worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Na 1 of meerdere antibioticum kuren wordt een SIBO-dieet of een SIBO-histamine dieet ingezet. Bij onvoldoende resultaat kan ook een elementair dieet noodzakelijk zijn.
Na deze diëten start je weer opnieuw met een geleidelijke invoer van het FODMaP-beperkte dieet. Meestal niet voor 2-4 weken maar voor enkele maanden. Wanneer de klachten niet terugkomen kun je langzaamaan weer overstappen op meer gewone voeding.
Specerijen zoals gember, en pepermuntolie worden tegen krampen ingezet. Curcumine en allicine worden vaak ter versterking van de darmwerking en oregano-olie en berberine als natuurlijk antibioticum ingezet.
De te kiezen therapieën hangen af van de oorzaak van de klachten. Door de complexiteit vraagt de therapie wel veel tijd. Reken in elk geval op nog 6 tot 9 maanden na het FODMaP-beperkte dieet.

In maart 2020 hebben Jacqueline Gerrits en ik ons 3e boek uitgebracht. Een boek over SIBO. Het eerste  Nederlandstalige boek waarin alle informatie over SIBO is gebundeld.
Ons boek schrijven we voor mensen met ernstige Prikkelbare Darm Klachten. We geven veel informatie, maar met een duidelijke inhoudsopgave willen we daarmee ook een naslagwerk maken waarin ook jij antwoord kunt vinden op vragen en waarmee ook de diëtist die jou begeleid informatie kan vinden.


Wil je enzymen bestellen van Disolut (Intoleran)? Klik dan op de link: https://www.intoleran.com/supplementen/?tt=2049_12_414263_&r=%2F

SIBO kaft_voorkant 091219 (002).jpg
 

 

FOOD MARBLE

De FOOD MARBLE Aire2 is een handzaam apparaatje waarmee je een onbeperkt aantal keren een ademanalyse kunt uitvoeren. Daarmee wordt duidelijk hoeveel waterstof en hoeveel methaan er door jou uitgeademd wordt.
Deze methode is geen "SIBO-test", maar kan wel als zodanig ingezet worden. Daarnaast geeft het apparaat de mogelijkheid om meerdere keren per dag te bekijken of voedingsmiddelen die gegeten zijn ook een vermeerdering van waterstofgas en methaangas veroorzaken. Hierna kun je dan zelf bepalen of je je voeding aan wenst te passen. Jouw maaltijden kun je invoeren op de bijbehorende app en ook de testresultaten, mate van stress, beweging, slapen en meer kun je in de app bijhouden. Als je wilt kun je de resultaten met mij bespreken.

 

De FOOD MARBLE Aire2 wordt nu in Nederland exclusief door Jacqueline en mij aangeboden.
Daarmee bieden we dan ook de mogelijkheid om de FOOD MARBLE Aire 2 met 15% korting te kopen. Er is ook een FOOD MARBLE voor alleen het meten van waterstof verkrijgbaar en er zijn testkits met zakjes fructose, lactose, sorbitol en inuline verkrijgbaar.

Voor het bestellen van de FOOD MARBLE Aire 2 en de testkit met 15% korting kun je gebruik maken van de volgende link: https://foodmarble.com/?discount_code=JBIJL1

De Food Marble Aire 2 kost € 229,00 zonder korting. De testkit kost € 39,00 zonder korting. Je betaald geen verzendkosten. 

 

 

 

 

 

Metabole screening of Bravermantest

De metabole screening bestaat uit 4 of 5 vragenlijsten. Deze vormen een essentieël onderdeel van mijn werkwijze. Aan de hand van de antwoorden die jij als cliënt geeft kan ik me een goed beeld vormen van jou als persoon. Behalve je persoonsgegevens is ook jouw persoonlijke geschiedenis van belang. 
Maar ook welke onderzoeken hebben plaatsgevonden, welke medicijnen gebruik je, en zo meer.

Wil je maar een beperkt advies, of een advies gericht op functioneren, mindset, hormonen e.d., dan is de Bravermantest alleen vaak voldoende.

In het pakket van 3 maanden neem ik alle vragenlijsten 2 keer op in de begeleiding. Vooral ook om objectief veranderingen vast te kunnen stellen.

 

 

Grip op koolhydraten (gok).

Geen calorieën of punten tellen, maar letten op koolhydraten. Dat maakt verschil!

Het is een biologische wet dat je van koolhydraten honger krijgt, je daardoor de neiging hebt om te óver-eten en dat je lijf vervolgens de overtollige koolhydraten als vetten opslaat. Komt bij dat door het hoge insulinegehalte je lijf moeilijk in staat is om bij zijn eigen vetreserves te komen. Je lijf blíjft dan vragen om koolhydraten. Dat maakt je hongerig, lui en futloos. Daar kun je met geen wilskracht tegen op.

Met Grip op Koolhydraten heb je daar geen last van.
Dat voelt voor velen als een bevrijding.

Je lijf komt in de vetverbranding en kan ten alle tijden energie putten uit zijn eigen vetvoorraden. Dat maakt het verschil en dat voel je! Met als resultaat dat je als vanzelf minder eet, meer zin hebt in bewegen en energiek je ideale streefmaat kunt behalen. Wellicht biedt Grip op Koolhydraten ook voor jou dé oplossing. Velen zijn je inmiddels al voorgegaan.

Het basisboek Grip op koolhydraten – Op gewicht is een must om het programma goed te begrijpen en te volgen. Met eenvoudig te bereiden recepten, lijsten met snelle gerechten én met de groene, oranje en rode lijst die de basis van het programma vormen.De Grip op koolhydraten – Kookboeken 1 en 2 zijn een prima aanvulling op het basisboek met nog meer ideeën, recepten en verkorte richtlijnen om die vooral maar vaak te lezen en toe te passen.

GOK is geschikt voor:

- Iedereen die voedselverslaafd is.

- Mensen met Diabetes type 2: Koolhydraatbeperking kan goede verbetering in de bloedsuikerwaardes, gewicht en algehele welzijn bewerkstelligen.

- Van een eiwitdieet naar gewoon eiwitrijk eten over wil stappen: Mensen die een eiwitdieet volgen maar waarbij de ‘shakes en maaltijdvervangers de neus uit komen’ en over willen stappen op eiwitrijke gewone voeding.

- Sporters die met behoud van energie op gewicht willen komen en/of blijven.

- Vrouwen die Zwanger willen worden: Vrouwen waarbij het zwanger-worden maar niet lukt (kan het gevolg zijn van hoge insulinewaarden en overgewicht) en/of lijden aan PCOS.

- Personen met een Maagverkleining: Obesen die via bariatische chirurgie een maagverkleining hebben ondergaan.

- Atkins en Lowcarb aanhangers: Vooral het koolhydratenuur maakt GOK zo aanlokkelijk ten opzichte van koolhydraatarme diëten. GOK is een koolhydraatbeperkt voedingsprogramma.

- Koolhydratenuur: Met Grip op Koolhydraten kun je met beleid dagelijks genieten – met inachtneming van de richtlijnen – van koolhydraten.