top of page
dieet en voed.

Dieet- en voedingsadvies

Bij de online diëtistenpraktijk Eet & Beleef van diëtist Joyce Bijl kun je  gespecialiseerde dieet- en voedingsadviezen krijgen voor het volgen van het FODMaP-beperkte dieet en het SIBO-dieet.
Daarnaast begeleid ik een enkele keer cliënten met adviezen voor:

- Voeding bij maag- en darmproblemen

- Aansterken na Corona 
 

pds

Prikkelbare darm syndroom (pds) - fodmap.

Het FODMAP-beperkte dieet is een onderzoeksdieet bij mensen met de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom (IBS). Bij 75% van de mensen die dit dieet volgen verminderen de klachten en bij sommige verdwijnen de klachten zelfs geheel. Meestal is daarvoor meer nodig dan alleen het dieet. FODMAP staat voor fermenteerbare, oligo-, di-, mono-sacchariden en polyolen. Dit zijn allemaal groepen koolhydraten, die voor klachten kunnen zorgen in de darmen. Dit komt doordat deze niet goed worden verteerd en opgenomen in de darm bij mensen met PDS. Dit kan voor problemen zorgen (pijn, misselijkheid, gasvorming, obstipatie, diarree). Door het FODMAP-beperkte dieet te volgen kunnen de klachten verdwijnen en kan er bovendien gekeken worden welke groepen voedingsmiddelen goed en wellicht minder goed verdragen worden. Dat wordt onderzocht met een eliminatie (weglaten) – introductie (weer opnieuw toevoegen) dieet.

 

30-40% van alle Nederlanders heeft regelmatig weinig of veel last van buikpijn of darmklachten. Wanneer uit onderzoek geen oorzaak duidelijk wordt wordt vaak door artsen gezegd dat de diagnose PDS is en dat  de patiënt er mee moet leren leven. Voor deze mensen is er sinds een aantal jaren het FODMaP-beperkte dieet. Het FODMaP-beperkte dieet is effectief bij klachten van het prikkelbaar darm syndroom (PDS). De eliminatie fase duurt 2 tot 4 weken, afhankelijk van het verminderen van de klachten. Daarna wordt per groep koolhydraten gedurende 3 dagen binen 5 dagen getest of invoeren zonder klachten mogelijk is.

Voor cliënten die al denken inzicht te hebben in de veroorzakers van de klachten kan ook per groep van koolhydraten de eliminatie worden ingezet.

In de praktijk beschik ik over uitgebreide vragenlijsten om de individuele klachten te inventariseren en om te kijken of er een tekort aan voedingsstoffen is.
 

Samen met Jacqueline Gerrits (orthomoleculair diëtist in Malden) heb ik vier boeken over PDS en buikklachten geschreven:

FODMaP - Alles over PDS en onbegrepen buikklachten - Van advies en menu’s tot leefstijl en meer..,  PDS & Stress, het Praktisch FODMaP Overzicht,  SIBO en Lekker en simpel FODMaP-beperkt koken.

In de 3e herziene druk (240 p) van FODMaP beschrijven we alle informatie over de voedselvertering, FODMaPs, weekmenu’s tijdens de eliminatie en bijbehorende recepten. Maar ook wat  je kunt doen als bij jou een FODMaP-beperkt dieet niet helpt.

In 2021 hebben wij de lijsten uit de 2e druk uitgebracht in een apart boek: Praktisch FODMaP Overzicht. Met de FODMaP lijsten, de overzichten van de voedingsmiddelen per FODMaP en een lijst met inuline in voedingsmiddelen. Heb je dit boek eerder ontvangen, dan kun je een recente aanvulling kostenloos downloaden in de shop.
Bestel de boeken via de shop of neem gerust contact op wanneer je meer informatie wilt.

 

 

 

 

 

 

 

PDS & Stress 

Ons 2e boek is PDS & Stress. Een praktisch werkboek met informatie over stress en de O.N.T.S.P.A.N-methode om in 7 stappen stress te verminderen. In mijn diëtistenpraktijk spreek ik regelmatig cliënten met buikklachten, variërend van de bovenbuik, winderigheid, en met problemen met de ontlasting. Ik hoor dan hoe ongelukkig zij zich hierdoor voelen. Ze kunnen niet meer doen wat ze willen, omdat ze te moe zijn of omdat ze echt in de buurt van een toilet moeten zijn als ze aandrang krijgen. Een opgezette buik voelt niet lekker in de kleding en sterk ruikende winden geven ook nogal eens aanleiding tot vervelende situaties.

De boeken kunt u via de webshop of via bol.com bestellen.
 

In mijn praktijk bied ik u een traject van 3 maanden aan om je PDS klachten zoveel mogelijk te reduceren. Alle consulten, het bepalen van de behoefte aan supplementen op verschillende momenten gedurende deze maanden, 2 twee boeken, publicaties en eventuele workshops die gehouden worden ontvang je voor de pakketprijs. Natuurlijk kun je ook tussentijds ook al je vragen stellen. 

Voorkant-kaft-los.jpg
PDS%20en%20Stress%20voorkant_edited.jpg
PFO.jpg
SIBO

Bacteriële overgroei in de dunne darm - sibo.

Het FODMAP-beperkte dieet werkt niet bij iedereen met PDS voldoende. De klachten blijven dan toch (deels) bestaan. Voor deze mensen moet er meer gebeuren. Ik adviseer al bij FODMaP om ook supplementen te gaan gebruiken en om stress te reduceren.

SIBO staat voor Small Intestinal Bacterial Overgrowth. Ofwel teveel bacteriën in de dunne darm op de verkeerde plaats. Dit kan voor veel problemen zorgen (zuurbranden, misselijkheid, gasvorming, pijn, maar ook constipatie en diarree).
SIBO kan ontstaan door een voedselvergiftiging, een ongeval, een operatie of door een terugloop van darminhoud vanuit de dikke darm. Maar ook door medicijngebruik zoals maagzuurremmers of antibiotica.
Bij SIBO is het gebruik van supplementen naast een dieet en medicatie essentieel. 

De behandeling van SIBO bestaat behalve uit supplementen en een dieet vaak ook uit stressreductie en medicijnen die voorgeschreven worden door de huisarts. Dit zijn 1 of meer soorten antibioticum die alleen in de darmen werken en eventueel ook prokinetica. Dit zijn medicijnen die met een bezemfunctie lege darmen ontdoen van de bekleding langs de darmwand. De meeste medicijnen die voorgeschreven worden, worden niet vergoed door de zorgverzekering.
Na 1 of meerdere antibioticum kuren wordt een SIBO-dieet of een SIBO-histamine dieet ingezet. Bij onvoldoende resultaat kan ook een elementair dieet noodzakelijk zijn.
Na deze diëten start je weer opnieuw met een geleidelijke invoer van het FODMaP-beperkte dieet. Meestal niet voor 2-4 weken maar voor enkele maanden. Wanneer de klachten niet terugkomen kun je langzaamaan weer overstappen op meer gewone voeding.
Specerijen zoals gember, en pepermuntolie worden tegen krampen ingezet. Curcumine en allicine worden vaak ter versterking van de darmwerking en oregano-olie en berberine als natuurlijk antibioticum ingezet.
De te kiezen therapieën hangen af van de oorzaak van de klachten. Door de complexiteit vraagt de therapie wel veel tijd. Reken in elk geval op nog 6 tot 9 maanden na het FODMaP-beperkte dieet.

In maart 2020 hebben Jacqueline Gerrits en ik ons 3e boek uitgebracht. Een boek over SIBO. Het eerste  Nederlandstalige boek waarin alle informatie over SIBO is gebundeld.
Ons boek schrijven we voor mensen met ernstige Prikkelbare Darm Klachten. We geven veel informatie, maar met een duidelijke inhoudsopgave willen we daarmee ook een naslagwerk maken waarin ook jij antwoord kunt vinden op vragen en waarmee ook de diëtist die jou begeleid informatie kan vinden.


Wil je enzymen bestellen van Disolut (Intoleran)? Klik dan op de link: https://www.intoleran.com/supplementen/?tt=2049_12_414263_&r=%2F

SIBO kaft_voorkant 091219 (002).jpg
Metabole screening

 

FOOD MARBLE

De FOOD MARBLE Aire2 is een handzaam apparaatje waarmee je een onbeperkt aantal keren een ademanalyse kunt uitvoeren. Daarmee wordt duidelijk hoeveel waterstof en hoeveel methaan er door jou uitgeademd wordt.
Deze methode is geen "SIBO-test", maar kan wel als zodanig ingezet worden. Daarnaast geeft het apparaat de mogelijkheid om meerdere keren per dag te bekijken of voedingsmiddelen die gegeten zijn ook een vermeerdering van waterstofgas en methaangas veroorzaken. Hierna kun je dan zelf bepalen of je je voeding aan wenst te passen. Jouw maaltijden kun je invoeren op de bijbehorende app en ook de testresultaten, mate van stress, beweging, slapen en meer kun je in de app bijhouden. Als je wilt kun je de resultaten met mij bespreken.

 

De FOOD MARBLE Aire2 wordt nu in Nederland door Jacqueline en mij aangeboden.
Daarmee bieden we dan ook de mogelijkheid om de FOOD MARBLE Aire 2 met 15% korting te kopen. Er is ook een FOOD MARBLE voor alleen het meten van waterstof verkrijgbaar
 (de Aire 1) en er zijn testkits met zakjes fructose, lactose, sorbitol en inuline verkrijgbaar. En je kunt ook 2 zakjes met alleen glucose bestellen voor een SIBO test.

Voor het bestellen van de FOOD MARBLE Aire 2 en de testkits met 15% korting kun je mij een mail sturen via eetenbeleef@outlook.com met je naam, mailadres en geboortedatum en wat je wenst te bestellen. Ik regel dan dat FoodMarble jouw een mail stuurt met een factuur en dat je aan hen je adres door kunt geven.
De Food Marble Aire 2 kost € 229,00 zonder korting. De FoodMarble Aire 1 kost € 169,00De testkit kost € 39,00 zonder korting. De prijs van de 2 zakjes glucose voor de SIBOtest  zijn mij op dit moment niet bekend. Je betaald geen verzendkosten. 

 

 

 

 

 

Metabole screening of Bravermantest

De metabole screening bestaat uit 4 of 5 vragenlijsten. Deze vormen een essentieël onderdeel van mijn werkwijze. Aan de hand van de antwoorden die jij als cliënt geeft kan ik me een goed beeld vormen van jou als persoon. Behalve je persoonsgegevens is ook jouw persoonlijke geschiedenis van belang. 
Maar ook welke onderzoeken hebben plaatsgevonden, welke medicijnen gebruik je, en zo meer.

Wil je maar een beperkt advies, of een advies gericht op functioneren, mindset, hormonen e.d., dan is de Bravermantest alleen vaak voldoende. 

In het pakket van 3 maanden neem ik alle vragenlijsten 2 keer op in de begeleiding. Vooral ook om objectief veranderingen vast te kunnen stellen. 

In verband met persoonlijke omstandigheden werk ik minder uren en kan ik niet iedereen meer als cliënt accepteren. Heb je vragen, neem dan contact op. 
Voor iedereen voor wie ik geen afspraak in kan plannen verwijs ik door naar Jacqueline Gerrits.
Bestellen van supplementen en een aanvraag voor een metabole screening is altijd mogelijk.

 

gok
Basis health check
bottom of page