Zoeken
  • Joyce Bijl

Immuunsysteem

Je darmen en het immuunsysteem. Hebben die wat met elkaar te maken? Jazeker, heel veel zelfs!

Je darmslijmvlies is voor 80% verantwoordelijk voor je immuunsysteem! Voeding, de samenstelling van het microbioom en je leefstijl beïnvloeden het immuunsysteem. Maar ook je leeftijd, erfelijke eigenschappen en het seizoen spelen een belangrijke rol. Maar er is meer voor nodig om een verstoord immuunsysteem te herstellen: voldoende slaap, beweging, buitenlucht, ontspanning en de natuurlijk de juiste voedingsstoffen. Je biedt met een goed immuunsysteem en een hoge weerstand preventie tegen virussen zoals COVID-19, maar ook tegen bijvoorbeeld een voedselvergiftiging wat weer de oorzaak van een verstoord microbioom en daarmee ook van SIBO kan zijn. Wanneer je van jezelf eigenlijk wel weet dat je niet altijd even zuinig met je lichaam bent omgegaan dan moet er een waarschuwingslampje gaan branden. Heb je dan ook klachten zoals onverklaarbare vermoeidheid, of infecties, je bent geregeld verkouden, hebt keelpijn of bent grieperig, dan kan dat zeker op een verzwakt immuunsysteem wijzen. Als je daarbij ook denkt dat je allergisch bent en wondjes genezen maar langzaam, dan is bewijs voor een verzwakt immuunsysteem zo goed als geleverd. Maar wat nu? Je kunt al veel zelf doen. Start met een goede voeding volgens de schijf van vijf, neem je beweging en ga sporten, maar neem ook je rust. Is dat voor jouw idee niet voldoende, neem dan contact met me op. Samen kijken we dan wat jouw klachten zijn en of ik gerichte adviezen kan geven. De slijmvliezen versterken om zo virussen te belemmeren om via je neus, longen of darmen binnen te dringen is belangrijk. Maar ook op celniveau kan ik helpen door ervoor te zorgen dat je genoeg energie hebt en afvalstoffen zorgvuldig afgevoerd kunnen worden via ontlasting, urine of de ademhaling.

Wil je meer weten over hoe je je immuunsysteem en darmslijmvlies kunt versterken maak dan een afspraak of kijk op mijn website voor de mogelijkheden.

januari 20121

0 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

Weet jij wat FODMaPs zijn?

Een hype? Glutenvrij? Suiker? Weet jij er het fijne van? Heel veel mensen in Nederland hebben bijna dagelijks buikklachten. En van al die mensen gaan er maar een paar naar de huisarts omdat het nie

Help! Vitamine D is uitverkocht!!

Nederland is opnieuw in de ban van COVID-19. De ziekenhuizen raken weer overvol. Toch is deze tweede golf anders en hebben we geleerd van de eerste piek in april. Daarom is nu vitamine D uitverkocht..

Moet een diëtist altijd slank zijn?

Opluchting, dat is wat ik regelmatig zie bij mijn cliënten wanneer ze voor het eerst mijn praktijk binnenlopen. Ik ben nu eenmaal niet een voorbeeld voor iemand met een maatje meer. Eerder een spiegel

Deze website is gemaakt door:

Niklas Westdijk

Joyce Bijl, diëtist Eet & Beleef

bestel@eetenbeleef.nl 

Tel: 06 3330 6520

Groningensingel 633

6835EZ Arnhem