top of page

Moet een diëtist altijd slank zijn?

Bijgewerkt op: 25 feb. 2021

Opluchting, dat is wat ik regelmatig zie bij mijn cliënten wanneer ze voor het eerst mijn praktijk binnenlopen. Ik ben nu eenmaal niet een voorbeeld voor iemand met een maatje meer. Eerder een spiegel. Ook ik weet wat te veel kilo’s betekenen en hoeveel moeite het kost om ervan af te komen. Veel mensen willen daarom ook eigenlijk niet naar een diëtist. Ze zijn bang dat er veel niet meer mag en dat alles uit de schijf van vijf gekozen moet worden.

Als diëtist weet ik wat goed voor me is, wat ik meer en minder zou moeten kiezen. Maar ik ben me er vooral ook van bewust hoe we als kopers worden beïnvloed door reclame. Eenvoudige verse producten die niet bewerkt zijn zie je niet vaak in de reclame. Wel de maaltijdpakketten met bijna kant-en-klare sauzen, mueslirepen en lekkere zoete toetjes.

Maar je kunt ook juist kiezen voor veel verse groente, een stukje gestoofde vis en voor zilvervliesrijst.

En juist die kennis deel ik met de cliënten in mijn praktijk. Voor de een is dat de informatie hoe je vlees kunt vervangen als je duurzamer wilt eten, voor een ander juist hoe je de hoeveelheid eiwitten in de voeding kunt verhogen om spieraanmaak te bevorderen na ziekte.

Het gaat niet om één enkel voedingsmiddel, maar om het totaal van wat je eet over een langere periode. De inzet van mij als diëtist is er dus vaak op gericht om je nieuwe voedingsgewoonten eigen te laten maken. Oude gewoontes afleren is niet eenvoudig. En, nieuwe gewoontes in laten slijten is misschien nog wel moeilijker! Maar het kan wel!

Maar ga je alleen naar de diëtist omdat je te zwaar bent? Ik mag hopen van niet. Bij Eet & Beleef zie ik bijna niemand met overgewicht. De meeste mensen vinden mij omdat ik me als diëtist gespecialiseerd heb. Ik zie veel mensen met Prikkelbare Darm Syndroom en onbegrepen buikklachten. Door goed te inventariseren wat de klachten zijn (en niet alleen de klachten in de buik) krijg ik inzicht in mogelijke oorzaken en gevolgen en trekken we samen een plan om de klachten te verminderen.

Soms is het verminderen van stress al voldoende, of het aanvullen van tekorten in de voeding of juist een te geringe opname van voedingsstoffen. Maar natuurlijk kan ook een aanpassing van de voeding soms nodig zijn.

Dus heb je vragen over voeding al dan niet in relatie met klachten van pijn of ziekte, ga dan op zoek naar een diëtist die jou kan helpen en bij wie je je op je gemak voelt, ook als ziet ze er dan misschien niet precies uit zoals het standaardbeeld van een slanke den! 

65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Het Verdwenen Valentijnsgeschenk

Wekelijks verzenden we veel van onze boeken in een envelop of doos naar binnen- en buitenland. We pakken onze boeken zorgvuldig in en versturen met verschillende maatschappijen. Meestal gaat dat goed,

Je immuunsysteem kun je gelukkig zelf versterken

Je darmen en je immuunsysteem. Hebben die wat met elkaar te maken? Jazeker, heel veel zelfs! Voeding, de samenstelling van het microbioom en je leefstijl hebben effect op jouw immuunsysteem. Maar o

Weet jij wat FODMaPs zijn?

Een hype? Glutenvrij? Suiker? Weet jij er het fijne van? Heel veel mensen in Nederland hebben bijna dagelijks buikklachten. En van al die mensen gaan er maar een paar naar de huisarts omdat het nie

bottom of page